Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


older | 1 | .... | 216 | 217 | (Page 218) | 219 | 220 | .... | 227 | newer

    0 0

    Biodata rasmi siapa Ungku Hariz suami Jihan Muse. Seperti sedia maklum, Ungku Hariz telah diumumkan sebagai suami sah kepada Jihan Muse. Majlis perkahwinan akan berlangsung pada Ahad 20 Mac 2016 bertempat di Shah Alam.

    Manakala majlis persandingan akan diadakan pada 27 Mac 2016 juga bertempat yang berasingan di Shah Alam. Difahamkan, Jihan Muse telah menjalinkna hubungan cinta selama 8 tahun dengan Ungku Hariz.

    Bagi yang masih belum mengenali Ungku Hariz, beliau mula terkenal selepas membintangi pelakon watak sampingan dalam Filem Polis Evo bersama Zizan Razak.


    Biodata Rasmi Ungku Hariz

    Nama Penuh: Ungku Hariz Faizal Ungku Mohamed Fadli

    Nama Popular: Ungku Hariz

    Umur: 31 Tahun (2016)

    Pekerjaan Terkini: Pelakon

    Kejayaan: Bekas Peserta Pilih Kasih Musim Kedua Program TV2

    Tempoh Perkenalan: 8 Tahun bersama Jihan Muse

    Tarikh Nikah: 20 Mac 2016 Ahad

    Drama/ Filem: Cinta 100KG TV3, Polis Evo dan drama Isteri Separuh Masa

    Laman Instagram: https://www.instagram.com/ungkuhariz

    Twitter: https://twitter.com/ungkuhariz

    Sumber: terbaikviral





    0 0

    Penyusutan mendadak berat badannya itu juga menyebabkan tiada lagi keceriaan pada wajah Khairul Helmi yang kini terpaksa menumpang kasih adik perem­puannya di Kampung Tok Panjang, dekat sini sejak dua tahun lalu.

    Menurutnya, sejak dua tahun lalu sebaik sahaja disahkan menghidap penyakit itu, selera makannya mula berkurangan dan berat badannya juga menyusut sehingga kurus kering.

    Malah keadaannya amat menyedihkan kerana kadang-kala hanya mampu terlantar di rumah akibat penyakitnya itu dan terpaksa dipapah oleh adiknya, Nurul Athirah, 24.

    “Dulu badan saya pernah mencecah 100 kg malah saya dikate­gorikan berbadan besar tapi sihat dan mampu bekerja sebagai operator kilang dekat Perai.

    “Namun segalanya berubah pada 2012 apabila saya disahkan menghidap diabetes yang kronik menyebabkan berat badan menyusut serta kini hanya mampu terlantar di rumah dan dijaga oleh adik perempuan saya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.



    Tambahnya, sejak ibu bapanya berpisah, ibunya, Rosmah Sulaiman, 44, berkahwin lain dan kini menetap bersama bapa tirinya dan hanya sesekali datang menjenguk­nya di rumah.

    Jelas Khairul Helmi, biarpun sedih dengan nasib yang menimpanya namun, dia reda dan pasrah atas ketentuan itu.

    “Kalau dapat diputar kembali masa, saya mahu kembali sihat macam dulu dan tinggalkan amalan buruk suka minum air berkarbonat yang menjadi punca penyakit ini,” ujarnya.

    Sementara itu, rakannya, Mahazan Mohamad, 34, berkata, dia tidak menyangka Khairul Helmi menjadi kurus akibat menghidap penyakit yang kronik kerana menyangka rakannya itu selama ini mengamalkan diet.

    “Memang saya terkejut apabila dimaklumkan yang dia menghidap diabetes kronik kerana saya sangka dia hanya berdiet. Apapun saya tetap akan berada di sisinya dan memberi sokongan agar dia kembali sihat.

    “Selain itu saya berharap ada pihak yang sudi menghulurkan sumbangan kepada Khairul Helmi untuk membiayai rawatannya,” katanya.



    0 0



    Fizo Omar baru-baru ini telah dikecam teruk oleh peminat dek kerana kapsyen yang dimuat turun di Instagram yang mengatakan “Yang xboleh gurau asyik nak serius je p dok batu kurau.”



    Jelas sekali ayat yang digunakan Fizo Omar mengundang rasa tak puas hati peminat terutama sekali yang asal dari Batu Kurau.

    Peminat katakan Fizo Omar tak sensitif dan ayat digunakan merupakan gurau kasar. Mungkin niat Fizo hanya nak bergurau. Tapi hati orang lain-lain, ada yang terima dan ada yang tak. Iya kan?

    Peminat Marah

    Bukan main marah lagi peminat-peminat Fizo di akaun Instagram beliau. Berikut antara komen pedas daripada peminat yang tidak puas hati mengenai kapsyen Fizo;


    Fizo Mohon Maaf

    Sebaik sahaja kapsyen beliau dihentam peminat, Fizo memohon maaf atas kesilapan yang dilakukan dan niat hanya untuk bergurau. Malah Fizo merancang untuk datang dan merasai sendiri suasana di Batu Kurau.


    Bagus lah kalau begitu, sikap Fizo Omar patut dipuji kerana mengmbil langkah untuk memohon maaf kepada peminat. Mana tau peminat yang maki Fizo di Instagram akan lembut hati balik.

    Sumber asal: datangbulanke


    0 0

    HARI ini di laman blog kakilepakz.blogspot.com dipaparkan gambar mayat mendiang bekas isteri Putera Charles, Puteri Diana yang meninggal akibat kemalangan jalan raya pada 31 Ogos 1997.

    Gambar berkenaan turut disiarkan di laman web topnews.in sebuah laman portal berkaitan perundangan yang banyak membincangkan tentang kejadian kemalangan itu yang masih dibualkan sehingga hari ini.

    Gambar itu menunjukkan mayat seorang wanita berambut perang dalam keeadaan ngeri di dalam beg mayat berwarna hitam. Disisinya terdapat beberapa orang anggota polis sedang memeriksa sesuatu dipercayai lokasi kemalangan itu.

    Kemalangan itu berlaku di sebuah laluan bawah tanah di Pont de I’Alma di Paris, Perancis.

    Turut maut dalam kemalangan itu Dodi Al-Fayed anak seorang jutawan Mohamed Al-Fayed yang juga teman lelakinya pada waktu itu, pengawal peribadi Kes Wingfield dan pemandu kereta Henri Paul.


    Ketika itu Puteri Diana menaiki kereta jenis Mercedez Benz S280. Kemalangan berkenaan didalangi oleh konco-konco Putera Charles dek kerana hajat pasangan itu untuk bertunang seterusnya berkahwin.

    Gambar mayat Diana itu adalah kemungkinan yang pertama kali disebarkan selepas tragedi kemalangan berkenaan.

    Ekoran kemalangan Puteri Diana yang sepatutnya melawat Malaysia buat pertama kali pada tahun 1998 tidak sempat berbuat demikian.

    Lawatan itu adalah undangan daripada ikon sosial dan kebajikan Sarawak Datuk Seri Ang Lai Soon yang banyak mengetuai banyak pertubuhan kebajikan di negeri bumi kenyalang itu.

    Kami turut memaparkan beberapa gambar Puteri Diana bersama Dodi beberapa jam sebelum kemalangan itu.

    Sumber: newsensasi90





    0 0

    "Happy Anniversary 50, Ceritera cinta, tarikh keramat 3 april 1966 hari ni adalah ulang tahun perkahwinan yg ke50. Alhamdulillah semoga Allah pelihara kesihatan ayahnda dan bonda dilindungi dan dirahmati kekal bahagia hingga ke jannah amin," ujar Kak Engku yang sempat menyambut ulang tahun perkahwinan ayah dan ibunya baru-baru ini.

    Malah yang lebih menarik, setelah ‘bersara’ dari dunia penyampaian radio, Kak Engku atau nama sebenarnya Raja Azura Tengku Ahmad Tajudin, kini dilihat giat mengendalikan restoran francais Burgerbyte di Seksyen 13, Shah Alam, Selangor.


    "Memang sudah lama hajat tersebut terpaksa ditunda disebabkan kerjaya saya sebagai penyampai.

    "Menariknya di restoran itu nanti, selain menu sedia ada, akan ada juga menu masakan saya sendiri yang tidak ada di cawangan Burgerbyte di tempat lain," ujardipetik sebagai berkata.

    Untuk info, Burgerbyte merupakan sebuah restoran tempatan yang telah berjaya membuka cawangan di beberapa tempat di seluruh Malaysia antaranya Senawang, Damansara Perdana, Sentul dan banyak lagi.


    Bagaimanapun, kata Kak Engku, bukan senang untuk dia melupakan kerjaya di Sinar FM, kerana selama 10 tahun bersama, banyak pahit manis yang dia telah lalui bersama.

    "Sebelum ini, kerjaya di stesen radio tersebut merupakan segala-galanya. Saya beri apa yang saya ada untuk membangunkan stesen radio tersebut.

    "Boleh saya katakan, saya hidup untuk menghiburkan pendengar yang setiap pagi setia mendengar celoteh kami bertiga. Apabila tidak lagi bersama, memang sukar untuk saya terima kenyataan. Semua akan kembali normal, mungkin untuk saya ia belum sembuh lagi,” tambahnya seolah masih digamit kenangn lama. 

    Sumber: myartis



    0 0

    Menurut pelawak berusia 33 tahun itu, perubahan dirinya dahulu dan sekarang bergerak sendiri tanpa dirancang.

    “Bila orang bercakap tentang saya dahulu dan sekarang, baru saya perasan dan tengok balik gambar-gambar lama saya.

    “Ya Allah, hauknya! Saya pun tak sedar bila saya transform bila benda tu berlaku. Tapi bila orang dah nampak transformasi diri kita tu, maknanya kita dah ada peningkatan. Baik dari segi kerjaya mahupun diri,” katanya seperti yang dipetik menerusi temubualnya bersama Studio H.

    Tambah Jihan, dia cuba menafikan dirinya mengalami perubahan drastik setiap kali ada individu yang bertanya tentang perubahan fizikalnya tetapi hanya mengikut arus semasa.

    “Perubahan saya bukan drastik. Saya tidak pernah plan apa saya nak buat termasuklah kerja atau diri saya sendiri.

    “Untuk kerja, saya belajar daripada orang yang lebih berpengalaman dalam industri ini termasuk rakan-rakan. Dari segi imej pula saya lebih banyak memerhati kawan-kawan.

    “Lagipun zaman sekarang ni dah banyak bahan yang boleh kita dapat dari internet dan platform media sosial untuk dijadikan rujukan, dari situlah semuanya bermula dan perubahan itu datang sendiri,” katanya.

    Jihan mula berjinak dengan bidang seni di pentas teater di bawah Sanggar Teater Fauziah Nawi (Stefani) sebelum menyertai Raja Lawak pada 2009.

    Mulanya kehadiran Jihan kurang diterima tapi hasil persembahan yang baik, dia akhirnya berjaya menyandang naib juara Raja Lawak musim ketiga.


    Sumber: astrogempak



    0 0

    Akhirnya Terkantoi Jugak...!!! korang tahu sape..?? nie lah pemimpin yang korang bangga-banggakan selama ini..!! baru tahu perangai sebenar kan..??

    Inilah senario politik ada sahaja gambar-gambar panas yang keluar di media sosial yang membabitkan insan-insan yang bergelar pemimpin yang bertujuan untuk mengaibkan seseorang insan yang bergelar pemimpin tersebut. 


    Masing-masing menunding terhadap apa yang mereka lakukan seperti mana gambar di atas, semata-mata untuk menjelaskan bahawa mereka tidak layak di gelar pemimpin dengan cara kehidupan mereka yang dilihat keterlaluan.

    Kita sebagai rakyat berhak membuat tafsiran terhadap senario politik sekarang dan bijak menilai apa yang di lihat seperti dipaparkan dimedia sosial yang di lihat lebih menunjukkan sifat buruk seseorang dari sifat baik yang mereka ada.

    Sumber: tahipalat



    0 0


    Repost @officialhlive Inalillahiwainnalillahirajiun. Perginya lagi sebutir bintang tanah air. Mr. Os atau nama sebenarnya Mohd Yusof bin Abdul Hamid ialah seorang pelakon, penyanyi dan pengacara di telah kembali ke rahmatullah hari ini, Jumaat 8/4/2016. #hlive#mros

    Pelawak dan pelakon berbakat, Mohd Yusof atau dikenali dengan nama Mr Os baru sahaja menghembuskan nafas terakhir sebentar tadi.

    Hal ini disahkan sendiri oleh anak allahyarham menerusi satu status yang dimuat naik sebentar tadi.

    “Kami semua sayangkan abah”
    Allah..Allah..Allah..

    Perginya seorang seniman Mohd Yusof bin Abdul Hamid @ Mr.Os buat selama2nya.. Allah beri hari yg terbaik,waktu yg terbaik di Usia nya 55 tahun..

    Kau ampunkan segala dosa2nya, kau tempatkan Abah dikalangan orang-orang yg beriman..
    Kita jumpa disana Abah..Abah pergi dengan tenang dan berwudhuk selepas solat tadi..
    Kami semua sayangkan Abah...


    Allahyarham yang berasal dari Kuala Kangsar Perak pernah berlakon untuk beberapa buah filem dan yang paling diingati ialah filem Adik.

    Beberapa hari yang lalu allahyarham baru saja menyambut hari kelahirannya yang ke 55 tahun. Salam takziah buat keluarga. Moga allahyarha, ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman. Al-Fatihah.

    Sumber : Haryatie Mohd Yusof/OHBULAN

    Innalillahwainnalillahhirojiun,al -fatihah semoga ditempatkan di kalangan orang beriman.

    Sumber: tahipalat




    0 0

    Kini, dia sering mendapat jemputan istimewa oleh majalah fesyen tempatan yang pastinya berkejar-kejar untuk meletakkan dia dalam muka depan. Lepas tu, mesti majalah akan terjual laju. Ramai yang menganggap dia sebagai icon fesyen, mungkin kerana taste dia yang tinggi, kemampuan dia memakai jenama mahal dan ekslusif dan yang paling penting mungkin kerana keseksian dan ke-daring-annya.

    Sekarang ni, bila dah makin ramai pengikut, makanya dah makin ramai orang nak tau siapalah Ezurin Khyra yang cantek seksi meletops ini. And of course, dah bila bercakap pasai orang Melayu, seharusnya lengkap sekali datang dengan pakej keyboard warriors dan para alim ulama Facebook yang akan cuba menghemtam dari pelbagai cara. Rakyat Malaysia masih gigih berpegang teguh bahawa ciri pemakaian adalah kayu pengukur kepada ketakwaan dan moral hidup seseorang.

    Aku malaih nak argue bab tu. Semua orang ada pendapat masing-masing.

    Tapi bukan mudah menjadi wanita ini for sure. Aku pernah sembang dengan seorang kenalan yang kenal rapat dengan Ezurin Khyra, katanya wanita ini sangat low profile. Gila-gila. Tapi despite of her appearance yang very the Hollywood, dia seorang yang very tradisional dalam bab-bab menjaga suami dan anak-anak. From top to bottom perihal anak dan suami, dia jaga semua perihalnya. Sebab itu, kalau jumpa anak-anak dia, pasti mereka akan meluru untuk bersalaman dengan tetamu tanda hormat. Anak kau ada mampu buat macam tu Senah?

    Terlopong juga aku mendengar pengkisahan sahabat aku tentang bagaimana Datin Ezurin ni punya mewah dan kaya nak mampus. Sebagai manusia dintis macam aku, terusik rasa dihati ini untuk merasa jeles pada beliau. Katanya, Stella McCartney buat private and personal fashion show just for her. Gila nak mampus. Kau ada?

    Sebelum aku akhiri coretan ringkas tentang Datin Ezurin Tunku Ya'acob, satu sahaja aku nak bagi peringatan kat ampa semua. Kita ni janganla duk jadi naif sangat. Ternyata dah ramai orang Malaysia, tidak kira agama ataupun bangsa memang hidup dalam cara ini. Double life? Berpura-pura? Kebaratan? Atau apa sahaja term yang ampa boleh pakai. Tak kisah. Di depan media tempatan mereka ringkas berkurung modern dengan selendang ringan di kepala, belakang media? Depa sama-sama beraksi tunjuk lurah dengan para tetamu sambil menghirup seteguk wine.

    Tak payah pi jauh-jauh, bukan sahaja dalam kalangan selebriti tempatan, para pemimpin dan orang-orang politik pun sama jugak. Yang duk kena tipu kat sini, kitalah. Sebab kita yang duk HENDAK sangat kesempurnaan agama dan akhlak, sedangkan kita lupa, kita semua tetap maknusia. Tu yang duk mai imej-imej pelasu ni semua.

    Sumber: Ohbulan.net




    klu datin nak sy boleh tlg pos kan 'bera' cube bg alamat best fren dia,





    Princess and Hubby enjoying some moments together and making a trip down to memory lane whereby it was His Highness old school before. Both parents in Cheltenham College to pick up their son, Tunku Imaan whom is following Papa's footsteps studying in the same school. 



    0 0


    Berita kepergian artis ‘otai’ Mr Os petang semalam ternyata mengejutkan orang ramai. Selepas beberapa kali dilaporkan berada dalam keadaan uzur, allahyarham akhirnya meninggal dunia kerana kanser paru-paru.

    Namun menerusi beberapa keping screenshot yang dikirimkan kepada kami, allahyarham sepatutnya menghadiri ceramah bersama Ustaz Azhar Idrus pada jumaat semalam.

    “Insyallah panjang umur jumpa lagi”


    Kerana tahap kesihatan yang tidak mengizinkan, sehari sebelum berlangsungnya program tersebut allahyarham sudah memaklumkan bahawa dirinya tidak dapat hadir.

    Arwah suka program begini


    "Sehari sblm pgrm HIMPUNAN PEMUDA TELUK PASU bermula arwah abg oss msej kat saya bgtau dia x dpt buat pgrm pada 8hb sbb kena tahan d hospital,arwah abg oss pesan pda mlm pgrm nanti kirim salam kat org yg hadir & kpda Ustaz Azhar Idrus.Abg Oss juga minta semua yg hadir pada mlm ni tolong doa kat dia..insyaAllah pjg umur jumpe lagi katanye..Blm sempat sya smpaikan pesanan Arwah..Arwah telah pergi buat selamanya…sblm ni Arwah pernah berkata..din truskan pgrm2 dakwah santai mcm ni..abg suka pgrm2 mcm ni..
    Semoga arwah damai d sana…"


    Walaupun tanpa kehadiran allahyarham, program tersebut tetap berlangsung dan mencatatkan jumlah kehadiran yang ramai. Moga allahyarham ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.

    Sumber: Ohbulan


    0 0

    SEBUAH akaun Facebook menjadi sensasi dan hangat diperkatakan di Filipina, apabila seorang gadis cantik yang telah meninggal dunia dikatakan meminta bantuan orang ramai mencari pembunuhnya menerusi laman sosial tersebut.


    Akaun Facebook ‘Justice for Jhoy Mercado – Edgel Durolfo’ itu, sering memuat naik status mahukan pembunuh yang masih bebas di luar sana, ditangkap.

    Gambar selfie mangsa Edgel Durolfo bersama teman lelakinya, Rodney Ynchausti juga banyak dimuat naik admin page Facebook tersebut, seolah-olah menuduh dialah pembunuhnya.


    Apa yang mencetuskan kontroversi, admin page tersebut tidak dikenali dan gambar serta cerita yang dikongsi membuatkan ada yang menuduh ianya dibuat oleh roh mendiang.

    Bagaimanapun, ramai percaya page Facebook itu dibuat oleh individu lain yang berniat menakut-nakutkan pembunuh dan mahukan keadilan buat Durolfo.

    Durolfo dilaporkan dihantar ke hospital oleh teman lelakinya sendiri dalam keadaan cedera di muka dan badan dipercayai teruk dipukul, sebelum meninggal dunia.

    Selepas kejadian teman lelakinya lesap tanpa khabar berita dan pihak polis dilaporkan sedang berusaha mencarinya. 

    Sumber: tahipalat




    0 0




    Sumber: harummanis85


    0 0


    MENGEJUTKAN!! Rupanya Ini Kisah Sebenar PELAJAR CANTIK Wanita Bertudung DITEMUI Orang Ramai Di Tepi Jalan Dalam Keadaan "KEBASAHAN"'?....


    Masyahallah... katanya baru je jadi thari tadi di kampong kedah parit buntar, mengikut info dikatakan pelajar tersebut mengelak dari treller rosak.. baru balik dari sekolah sri perak parit buntar..

    Pesanan admin kepada semua terutama pelajar yang bawak moto pergi sekolah, sila HATI-HATI ketika memandu.. tengok kiri kanan.. jangan asyik berangan... malang tak berbau..

    Apapun, syukur pelajar ini selamat dan tidak mengalami kecederaan yang teruk.. dia kini sedang dirawat di hospital dan admin doakan semoga cepat sembuh... amin.

    Sumber: tahipalat






    0 0

    Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perhatikan soalan 1 – 9.

    Perkahwinan seumpama ini, Hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan untuk menutup malu. Bila dapat tahu anak “pregnant luar nikah”, cepat cepat dikahwinkan.

    Berdasarkan kenyataan tersebut, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila… Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting:

    Pasangan suami isteri dianggap berzina sepanjang perkahwinan mereka jika…

    foto sekadar hiasan

    Soalan 1: Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?
    Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.

    Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?
    Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.

    Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?
    Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakan ayah kepada bayi yang dikandung itu.

    Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan?
    Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi,secara sah.

    Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?
    Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.

    Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah?
    Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.

    Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?
    Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.

    Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim Dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya?
    Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.

    Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?

    Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.

    Kesimpulannya: Ibu bapa, saudaramara, org2 kampung, tok2 imam, tok2 kadi Dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan perkahwinan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab dan seksaan samada didunia atau pun diakhirat…

    Tolong jangan abaikan text ini. Ini merupakan satu perkara yang serius. Jadi, fahami dan dalami betul-betul dan bincanglah dengan Imam/ustaz sekiranya perlu.

    Mafhumnya: Katakanlah: ‘Sesungguhnya sembahyangku Dan ibadatku, hidupku Dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara Dan mentadbirkan sekalian alam…

    USTAZ ROSLI AL HAFIZ


    0 0






    0 0

    Hari ini tersebar di laman sosial Facebook yang dimuatnaik oleh page Kisah Rumah Tanggadi mana mengisahkan seorang suami yang menceritakan kisah isterinya yang sering mengadu penat walaupun hanya bekerja dirumah dan isterinya tidak pandai mengurus diri sehingga dia rasa geli.

    Berikut adalah tulisan suami berkenaan.

    Assalamualaikum, nak tanya, Isteri saya asyik kata penat dan macam-macam alasan sedangkan dia hanya suri rumah dan saya yang bekerja.

    Saya letih-letih bawa moto, mengantuk dan hampir-hampir kemalangan tapi dia pula, bila saya balik dia yang cakap penat, saya tengok Facebook banyak je dia pos itu ini, gambar makanan la dan macam-macam.

    Saya rasa pening memikirnya bila saya ajak bersama dia kata tak larat, nanti saya kahwin lagi satu dia marah pula. Dia setakat jaga rumah dan anak-anak je yang semua tiga orang, seorang tiga tahun, seorang 2 tahun dan seorang enam bulan.

    Bengang pun ada bila malam dia terus je tidur, saya ni dia tidak layan ke apa ke, bila esok saya pergi kerja saya tak makan sarapan dia buat akan 'touching' bagai, "adoii, apa la kena dengan dia ni, tak faham ke apa?"

    Kadang-kadang saya rasa malas nak balik rumah bila tengok rumah bersepah, tengok dia pun bau bawang, anak-anak bau wangi, dia pula tak reti nak urus diri sendiri, "Urus anak pandai pulak kan? urus diri sendiri tak boleh?"

    Saya sudah tak tahu nak kata apa, dia punya cemburu bukan main kuat, saya malas nak layan kadang-kadang tu, tolong la saya, dah tak tahu nak buat apa, umur muda lagi, baru 26 dan macam apa saya tengok. diri tidak terurus.. meluat.. geli pun ada.



    Kerana luahan suami berkenaan, nampaknya telah membuatkan netizen naik marah kerana menyifatkan suami berkenaan sebagai tidak bertanggunjawab kerana hanya memikirkan dirinya.

    Tampil seorang netizen bernama Syaifuddin Syaary, beliau telah menulis satu perkongsian yang cukup berguna berdasarkan pengalamannya yang juga merupakan seorang suami yang mempunyai tiga orang anak.

    Berikut adalah tulisan beliau yang dilihat pasti 'menusuk kalbu' hati suami berkenaan.

    Salam tuan tanah..saya sendiri lelaki dan mempunyai ank 3 dan nak masuk 4.. saya harap tuan duduk di tempat isteri tuan selama 3 hari je.

    Biar isteri tuan berehat bersama kawan-kawan atau tuan bagi duit untuk dia ke spa untuk buat rawatan badan dan dirinya..3 hari je tuan..tuan cuba bangun pagi membasuh memasak sarapan uruskn anak-anak, mengemas..Pergi pasar bawak 3 orang anak yang kecil2 tu,beli barang-barang segar masak special untuk isteri tuan masuk tengahari masak tangahari urus aanak lagi berak kencing menangis makan mandi.

    Hampir petang tuan angkat baju yang dah kering,kemas rumah lagi yang di sepahkan oleh 3 anak tuan..uruskan anak lagi yang tak habis nak mkn nak main nak ditukar lampin dan hampir malam tuan masak untuk dinner.

    Akhir sekali malam tuan mesti dah penat sebab uruskan semunya tuan pun nak tidur, tapi tak baloh jugak anak menangis nak susu anak menangis nak tukar lampin..

    Ok lepas 3 hari tuan komen balik kat sni ape terjadi..pada anak-anak pada makanan pada keadaan rumah.dan sebagainya. Tuan yang paling penting saya nak bagitahu kat sni..tangungjawab tuan adalah melindungi isteri beri keselesaan pada isteri dan ank-anak.

    Bukan buat isteri macam orang suruhan tuan.a pe yang isteri tuan lakukan ini semua adalah isteri tuan telah menringankan beban dan tangungjawab tuan dan kalau tuan mampu..tuan boleh upah orang gaji untuk uruskan membantu isteri tuan meringankn kerja rumah.

    Lebihkan pembelanjaan untuk isteri tuan berhias, kalau kata tuan tidak mampu..tuan selesaikan tangungjawab tuan semuanya jaga anak bekerja urus rumah tangga, so bila malam sebelum tido insyaAllah isteri tuan akan layan tuan seperti putera raja.


    Ini pula yang ditulis oleh Puan Ummul Madihah bagi membalas luahan suami berkenaan.

    Jaga anak umur macam tu mencabar encik. Jangan ingat isteri suri rumah duduk senang lenang. Saya dulu bekerja, sekarang suri rumah. Tapi penat jadi suri rumah lebih lagi berbanding penat kerja. Kemas rumah tak sampai 10 minit bersepah semula. Kemas 5-6 kali sepahnya 10 kali. Nak masak anak menangis minta dukung. Masak la sambil dukung. Letak depan tv, anak yang besar lanyak adik..dah menangis si adik. Nak berak kencing pun susah. Anak menangis nak ikut. Kadang tu kena angkut sekali masuk toilet. Nak mandi kadang2 tunggu suami balik dulu baru boleh mandi dgn tenang. Kalau gak, baru nk gosok gigi anak dah melalak mcm ape kat luar bilik air. Memang la boleh main hp sebab anak ni bijak, time kita duduj diam dia pun diam. Elok main sebelah. Tapi bila gerak sikit, dia mula perangai. Tp kat kepala isteri tu macam2 kerja nak kena buat.

    Lagi 1, dia merungut tu bukan ape, sebab dia nak bercerita. Dia kat rumah dgn anak2 tak de kawan nak dengar cerita dia. Ape salahnya dengat cerita dia..luahan hati dia. Kalau suruh dia pendam.. Lama2 boleh stress tau tak. Lagi 1, nak tanya la...malam2 anak nk menyusu siapa yg bangun? Suami ke isteri? Anak kecik ni kadang2 2 jam sekali dh bangun menyusu. Kalau 3 orang kadang2 bergilir bangun. Agak2 bila masa isteri nak cover tido? Waktu siang? Ingat boleh cover ke dgn anak kecik lagi. Sorg tido sorang lagi jaga...kot dia tertido anak bertiga tu gaduh ke tak ke naya.

    Fikir la encik...jangan pentingkan diri sendiri. Lain kali nak isteri layan elok, family planning la. Bagi isteri rehat sikit. Ni tau buat anak..tolong jaga anak tak tau. Isteri penat mengandung 9 bulan.. Jaga anak lagi. Budak ni, selagi tak umir 2 tahun, selagi tu la banyak ragam. Kuat bangun malam nak menyusu. Kalau anak rapat mcm tu...saya rasa sangat simpati. Maknanya dah bertahun la isteri encik ni tak cukup tido. Penat encik...penat


    Apapun, hargailah isteri kita, terima kekurangan dan kelebihan, jika kekurangan itu boleh dibuah, didiklah dia kerana kita ketua keluaga yang dipertanggungjawabkan menjaga amanah - Siakapkeli.my


    0 0

    Korang ada bilik yang kosong tak?selalu tak korang periksa bilik tersebut?cuba korang periksa bilik berkenaan,mana tahu ada benda yang pelik kan kat bilik korang tu.

    Jangan jadi seperti kes seorang gadis ni yang tinggal di Winchester,England,apa yang terjadi kepada bilik kosong dia sangat menakutkan,selama berbulan bilik tersebut tidak diperiksa,gadis ini terkejut melihat sesuatu yang berada di katilnya.

    Bilik kosongnya telah dihuni oleh beribu tebuan dan kelihatan sangat menakutkan.







    0 0

    Penduduk yang kehairanan bertumpu ke rumah keluarga Sebenzile di Afrika Selatan baru-baru ini untuk melihat sendiri anak lembu yang didakwa separuh manusia.

    Ramai percaya lembu diberi nama Nyamazane itu ‘dirogol’ selepas ia melahirkan anak dengan wajah manusia dan dua organ seks berbeza. Sebenzile Mlangeni, 60, dari Kampung Emazizini, memberitahu akhbar tempatan, Daily Sun, lembu itu melahirkan anaknya Ahad lalu.


    “Kira-kira jam 12 tengah hari, saya melihat kaki lembu keluar dari Nyamazane. Lembu itu mengalami kesakitan yang teruk. Proses melahirkan itu mengambil masa lebih lama berbanding biasa,” kata Sebenzile.

    “Saya terkejut melihat gambar anak lembu itu. Saya menyangka gambar itu diubah suai,” kata Sibeko.


    MUKA anak lembu yang dikatakan seperti manusia.

    Seorang pegawai tempatan, Induna Malinga berkata, sepanjang hidupnya, ini kali pertama dia mendengar cerita lembu melahirkan manusia.

    Keluarga Sebenzile berkata, mereka kini takut untuk menyembelih Nyamazane.
    “Kami melihatnya seperti manusia kerana dia melahirkan seorang manusia. Mana boleh dagingnya kami makan,” kata Sebenzile.


    0 0

    Keberanian yang luar biasa membuatkan hidupnya kembali bersinar bagi Dana Vulin, setelah beliau membuka topeng yang selama ini yang beliau sembunyikan wajahnya untuk dua tahun setengah yang lalu bagi mendedahkan transformasi ajaib beliau.

    Wanita berusia 28 tahun ini disimbah dengan minyak dan dibakar di rumahnya sendiri oleh seorang wanita yang cemburu dengan kecantikannya dalam serangan terancang untuk ‘merosakkan wajah cantik beliau’ pada 16 Februari 2012 lalu.

    Selepas 30 bulan melakukan pembedahan rekonstruktif yang menyeksakan dan lebih daripada 30 prosedur, bagi memulihkan wajah baru Vulin yang rosak akibat tebakar, yang mengubah hidupnya dan terpaksa bergantung dalam imbangan dengan dua pertiga tubuhnya melecur tebakar beberapa tahun yang lalu.

    Walaupun menahan kesakitan sejak serangan ngeri itu, Vutlin bekerja keras bagi pemulihan beliau untuk mendapatkan semula bentuk tubuhnya.


    ‘Ia akan telah menjadi lebih mudah jika saya mati, tetapi saya tidak pernah mengambil jalan mudah. Ia adalah yang paling sukar, walaupun sebesar gunung sekalipun masaalah, anda mungkin boleh fikirkannya. ‘

    Sebahagian daripada pemulihan termasuk rawatan laser yang membakar lapisan tisu dan kemudian menitiskan plasma pada kulit pecah. ‘Ia bukan satu pencapaian yang mudah,’ jelas beliau.

    ‘Jika saya boleh undurkan masa ke belakang dan tidak dibakar atau mempunyai peluang untuk tidak mempunyai parut, sudah tentu saya akan mengambilnya dan sekiranya seseorang yang bertanya kepada saya bagaimana perasaan saya rasa tentang badan saya – Saya bangga dengannya, “katanya .
    ‘Saya telah bekerja keras atas semuanya.






    Sumber: mynewsvibes


    0 0

    Sapa masih ingat Lagenda mahsuri, seorang wanita yang cantik rupawan, akhirnya difitnah dikatakan berzina dan dihukum bunuh. Semasa keris ditusuk ke tubuhnya, Mahsuri sempat bersumpah bahawa bumi Langkawi tidak akan maju selama tujuh keturunan dan akan menjadi padang jarak, padang terkukur. Malah darah yang mengalir keluar dari tubuhnya juga berwarna putih.

    Itu kisah lagendanya, namun tidak ada sesiapa diantara kita yang pernah melihat wajah sebenar Mahsuri yang dikatakan rupawan itu. Namun sudah tentu ada keturunan Mahsuri yang akan mewarisi kecantikannya itu. MyNewshub membawa wajah terbaru keturunan ketujuh Mahsuri. Keturunan yang memecah sumpah tujuh keturunan itu.

    Ini adalah wajah terbaru keturunan ketujuh Mahsuri, Wan Aishah Nawawi. Wan Aishah masih nampak cantik walaupun mengenakan solekan tipis dan dia kini jua bertudung. Dia berkahwin dengan jejaka pilihannya, Alee Tongyon kira-kira dua tahun lepas. Alee adalah seorang usahawan muda industri pelancongan. Alee merupakan rakan sekampung Wan Aishah sejak kecil.


    Pasangan ini bagaimanapun mula rapat sejak Wan Aishah memasuki universiti dan mengikat tali pertunangan.Wan Aishah, adalah anak sulung daripada dua beradik kepada pasangan Wan Nawawi Wan Hashim seorang pemandu tut-tut dan Sumaini Karim, pekerja hotel.

    Wan Aishah menjadi idola rakyat Malaysia sekitar awal 90-an apabila kisahnya berjaya dijejak Persatuan Sejarah Malaysia cawangan Kedah yang kemudian disusuli Ekspedisi Melawat Phuket anjuran majalah Al-Islam pada 1998.

    Ketika itu Wan Aishah baru berusia 12 tahun. Sejak itu berita mengenai penemuan waris generasi ketujuh Mahsuri itu tersebar luas terutama di Thailand dan Malaysia. Penemuan Wan Aishah menamatkan sumpah Mahsuri ke atas Pulau Langkawi yang menjadi padang jarak padang tekukur sejak tujuh keturunan Mahsuri yang silam.

    Ekoran penemuan itu, Utusan Melayu (M) Berhad mengambil daya usaha menjadikan Wan Aishah sebagai anak angkat dan mengatur beberapa program berkaitan sejarah moyangnya Mahsuri di Malaysia.

    Antara yang paling menarik ialah Minggu Pengisahan Mahsuri di Pulau Langkawi yang mendapat sambutan hangat pelancong dalam dan luar negara.

    Wan Aishah pernah melanjutkan pelajaran di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) tetapi cuma untuk tempoh setahun dan kembali menyambung pelajarannya di University of Bangkok dalam jurusan komunikasi.










older | 1 | .... | 216 | 217 | (Page 218) | 219 | 220 | .... | 227 | newer