Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


Articles on this Page

(showing articles 4521 to 4523 of 4523)
(showing articles 4521 to 4523 of 4523)

older | 1 | .... | 225 | 226 | (Page 227)

  0 0

  MESKIPUN tabiat tidur dikaitkan dengan sifat malas, masih tidak dapat dinafikan mendapatkan tidur berkualiti mempunyai banyak manfaat kesihatan fizikal, mental dan juga emosi.

  Kesihatan yang baik berhubungkait dengan produktiviti seseorang.

  Menyedari hakikat ini, sebuah syarikat insurans yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Aetna memperkenalkan sebuah dasar syarikat untuk menggalakkan pekerja mendapatkan tidur yang mencukupi.

  Untuk setiap 20 malam pekerja mereka tidur untuk tujuh jam atau lebih, Aetna memberi ganjaran RM100, dengan jumlah maksimum RM1200 bagi tempoh 12 bulan.  “Hadir di tempat kerja dan membuat keputusan yang baik merupakan antara asas perniagaan kami,” kata Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Aetna, Mark Bertolini.

  “Anda tidak akan bersedia sekiranya separuh mengantuk (di tempat kerja).”

  Dasar syarikat ini mula digunapakai sejak tahun 2014.

  Tahun lalu mencatatkan penyertaan kira-kira 12,000 pekerja daripada jumlah 25,000 keseluruhan dalam firma tersebut.

  Masa tidur pekerja direkodkan menggunakan aplikasi dan peranti kecergasan seperti jam tangan dan sebagainya. Pekerja juga boleh merekodkan secara manual.

  Tempoh tidur terbaik bagi orang dewasa seperti yang dicadangkan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat adalah antara 7 hingga 8 jam, bagi mengelakkan kesan-kesan sampingan negatif akibat kurang tidur.

  Kekurangan tidur yang berterusan boleh meningkatkan risiko beberapa masalah kesihatan kronik. Ia juga memberi kesan kepada kebolehan berfikir, bertindak balas, bekerja dan belajar.

  Maka, dalam usaha untuk mewujudkan tenaga kerja yang lebih positif dan produktif, kepentingan tidur tidak boleh diabaikan.

  Satu kajian Harvard Medical School baru-baru ini, dengan responden dalam kalangan pemimpin kanan mendapati, 96 peratus dilaporkan mengalami sekurang-kurangnya beberapa tahap keletihan.
  Satu pertiga menggambarkan keadaan itu sebagai “ekstrim”.

  Hasil kajian mendapati, antara faktor tekanan adalah keperluan untuk sentiasa bersedia dalam budaya bekerja 24 jam sehari, dan ramai yang mengorbankan tidur demi mencapai kejayaan.

  Harvard Business Review sebelum ini mengesyorkan syarikat untuk menggalakkan pekerja mendapatkan tidur yang berkualiti dengan memperkenalkan program pembelajaran mengenai kepentingan tidur, dan menilai semula dasar syarikat sejajar dengan matlamat tersebut.

  Sumber: chamais


  0 0

  Madhuri Dixit (lahir 15 Mei 1967) adalah seorang pelakon India yang terkenal dengan kerja-kerja beliau di pawagam Hindi. 


  Seorang pelakon utama Bollywood pada 1980-an, 1990-an dan awal 2000-an, Dixit telah dipuji oleh pengkritik kerana lakonan dan tarian kemahiran beliau, dan mencapai populariti besar-besaran kerana kecantikan fizikalnya.

  Beliau telah menerima enam Anugerah Filmfare, empat Pelakon Wanita Terbaik, satu untuk Pelakon Terbaik dan satu anugerah khas. 

  Beliau telah dicalonkan untuk Anugerah Filmfare untuk Pelakon Terbaik rekod empat belas kali. Beliau telah dianugerahkan Padma Shri, keempat tertinggi anugerah awam India, oleh Kerajaan India pada tahun 2008.


  Dixit membuat debut filem beliau dalam Abodh (1984) dan mendapat pengiktirafan awam yang lebih luas dengan Tezaab (1988). Beliau kemudian mendirikan dirinya sebagai pelakon utama pawagam Hindi dengan filem-filem Ram Lakhan (1989), Parinda (1989), Dil (1990), Saajan (1991), Beta (1992), Khalnayak (1993), Hum Aapke Hain Koun ..! (1994), Raja (1995), dan Dil To Pagal Hai (1997). 

  Beliau juga mendapat pujian kritis untuk kerja-kerja beliau dalam drama Anjaam (1994), Mrityudand (1997), Pukar (2000), Lajja (2001) dan Devdas (2002). Pada tahun 2002, beliau mengambil cuti dari filem untuk membesarkan anak-anak beliau dan membuat kemunculan semula dengan muzik Aaja Nachle pada tahun 2007, kemudian membintangi drama 2014 Dedh Ishqiya dan Gulaab Gang.

  0 0

  Setiap wanita impikan tubuh badan yang langsing dan sempurna. Tapi setiap orang ada pendapat berbeza-beza tentang bentuk badan ideal.

  Baru-baru ini, kajian mendedahkan bentuk badan wanita yang paling sempurna. Para penyelidik mengatakan, wanita bentuk badan paling sempurna memiliki ketinggian 168 meter, saiz dada 99 sentimeter, pinggang 63 sentimeter, dan pinggul 91 sentimeter.


  Apa yang pasti tubuh sempurna wanita tersebut bukan hasil dari pembedahan plastik. Kebanyakan wanita yang memiliki tubuh sempurna seperti ini dikalangan model dan selebriti.

  Menurut kajian dari University of Texas, para saintis mengatakan, wanita bertubuh sempurna juga dikatakan lebih subur.


  Wanita tubuh berisi lebih mudah melahirkan anak dan lebih sihat tubuh badan.

  Bukan itu saja, tubuh badan berisi dan montok menarik perhatian lelaki.

older | 1 | .... | 225 | 226 | (Page 227)